Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je křesťanská demokracie?

Zdeněk Zbořil v ČT zkritizoval mluvčího KDU-ČSL Daniela Hermana za prohlášení, že v Bavorsku, kde vládne po desetiletí křesťanská demokracie, se zemi vede dobře. Snažil se z Daniela Hermana udělat hlupáka, který neví ani to, co jsme se učili v občanské nauce na základní škole? Stěží by mohl Herman nevědět, že křesťanská demokracie v Bavorsku se jmenuje CSU, když přece právě v Bavorsku studoval. Ve spojení s neupřímným Zbořilovými slovy, že je „tajným“ příznivcem KDU-ČSL, by to mohl paranoik vnímat jako mimořádně rafinovaný útok na KDU-ČSL. Takovou paranoidní interpretaci však odmítám přijmout. Především proto, že dosavadní Zbořilovy názory mi byly vždycky sympatické, vždy jsem si jej velmi považoval a tak nevěřím, že by se k nějakému takovému podrazu propůjčil. Že by ale Zbořil, politolog, nevěděl, co to křesťanská demokracie je?

Křesťansko-demokratický program byl zformulován po II. světové válce Ludwigem Erhardem a  Konrádem Adenaueraem na základě již před válkou vyslovených myšlenek křesťanské sociální nauky. Představuje projekt sociálně tržního hospodářství, respektující trh jako motor vytváření blahobytu, a současně se solidarizuje s těmi, kdo jsou z nějakých důvodů v soutěži tržních sil hendikepováni. Tento model klade důraz na podporu tradičních hodnot, především na rodinu jako základ státu, na poctivost v práci a v podnikání. Bohatství, vytvořené poctivou prací zaměstnanců a úspěšných podnikatelů, pak neváhá investovat do podpory těch slabých ve společnosti.

Je to projekt, který dokázal ve válkou zdevastovaném západním Německu v historicky krátké době vybudovat společnost nebývalé prosperity. Politické strany, hlásící se ke křesťansko-demokratické myšlence sociálně tržního hospodářství, se jmenují různě. V blízkosti našich hranic to je bavorská CSU, v ostatním Německu CDU, v Rakousku pak Rakouská lidová strana. Jejich programy jsou velmi blízké, ve své podstatě křesťansko-demokratické. Strany s křesťansko-demokratickým programem jsou v Evropském parlamentu sdruženy v  té nejpočetnější parlamentní frakci, Evropské lidové straně.

Na tom, že sociálně tržní hospodářství je vynálezem křesťanských demokratů, nic nemění fakt, že si tento pojem vzápětí osvojila také sociální demokracie. Ta na rozdíl od křesťanských demokratů položila větší důraz na sociální programy, v některých ohledech až příliš rozmařilé, a naopak tradiční hodnoty jako odpovědnost a tradiční rodinu oslabovala, někdy přímo přispívala k její devastaci.  Ani přes jistou rozmařilost sociálně demokratické politiky v obdobích jejích vlád se však nepodařilo německou prosperitu, křesťanskými demokraty systematicky dlouhodobě budovanou, nijak rozvrátit.

 

Pevně doufám, že po dvou desetiletích zločinného šílenství Klausova volného kapitalismu, nerozlišujícího poctivé podnikatele od vychytralých podnikavců (někdy přímo zlodějů typu piráta z Prahy t.č. na Bahamách) na straně jedné a rozhazovačské politiky sociální demokracie, která zemi zadlužovala i v době vysokého hospodářského růstu na straně druhé, naši občané konečně pochopí, že i pro naši zemi je jedinou rozumnou cestou středový křesťansko-demokratický program. Věřím, že tentokrát dají důvěru mladým, s minulou politikou koaličních kompromisů KDU-ČSL s velkými stranami nespojených představitelů této historické strany. Že se ani nenechají znovu ošálit líbivými hesly nových politických subjektů, leckdy podnikatelských projektů nepodobných VeVerkám. Ty již předvedly, jak nebezpečné je sednout na lep lidem, o kterých nic moc nevíme, ale kteří se nám chtějí zavděčit omíláním hesel, která se většině líbí. Věřím, že se tentokráte konečně přikloní k osvědčenému modelu křesťanské demokracie.

Po zkušenostech z minulosti nevěřím předvolebním průzkumům, a tedy jsem optimista. Sice asi nehrozí, že by Pavel Bělobrádek získal přes 40% jako Angela Merkelová. Doufám, a pro začátek budu spokojen s nějakými 11%, jak by to odpovídalo číslu lidovecké kandidátky.

Ano, věřím, že KDU-ČSL uspěje. K tomu, abychom dali zemi do pořádku, však nestačí jen vhodit do urny ten správný lístek. Pohlédneme-li na západ od našich hranic, vidíme nejen, že tam po mnoho let vládne křesťanská demokracie. Vidíme také, že tam jsou lidé v práci zodpovědnější, podnikatelé poctivější, že sociální dávky jsou méně zneužívány než u nás. Právě proto tam také dávky pro ty skutečně potřebné mohou být mnohem vyšší než tady. Má-li se skutečně naše korupcí (a nejen korupcí) nemocná země začít uzdravovat, musíme i my, občané, začít přemýšlet o sobě, co pro to můžeme udělat každý z nás.

Věřím, že pokud nejen vybereme ten správný lístek, ale budeme se každý u sebe snažit překonat z doby komunistické normalizace přežívající heslo „kdo nekrade, šidí vlastní rodinu“, začne se dařit. Pak máme naději, že za 4 roky se již může volební preference lidovců blížit i těm 40% Merkelové,  že potom budou mít křesťanští demokraté i na poměry v naší zemi rozhodující vliv.

Autor: Antonín Brzek | pátek 18.10.2013 8:42 | karma článku: 17,59 | přečteno: 926x
  • Další články autora

Antonín Brzek

Strany pro straníky, ODS nyní pro všechny?

Po kongresu ODS mě napadlo jediné. Vzpomněl jsem si na slavné heslo OF do voleb r. 1990: „Strany pro straníky, Občanské fórum pro všechny“.

22.1.2020 v 14:22 | Karma: 14,70 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Antonín Brzek

Vivat Drahoš – prezident

Stojíme před druhým kolem druhé přímé prezidentské volby v českých dějinách. Ta minulá nedopadla dobře. Pevně doufám, že to letos napravíme.

20.1.2018 v 18:46 | Karma: 22,34 | Přečteno: 889x | Politika

Antonín Brzek

Máme koho volit

Skutečně, v nadcházejících sněmovních volbách máme koho volit. A nemyslím tím přehršle subjektů, kteří se letos o naše hlasy v mimořádném počtu ucházejí.

8.10.2017 v 19:24 | Karma: 13,30 | Přečteno: 610x | Politika

Antonín Brzek

Starostové bez lidovců.

V první polovině tohoto roku se vylíhla „Třetí síla“, dvojkoalice KDU-ČSL + STAN. Nyní tato koalice končí a je to škoda pro všechny.

2.8.2017 v 18:00 | Karma: 10,94 | Přečteno: 439x | Diskuse| Politika

Antonín Brzek

Na obzoru maskovaná hnědá koalice?

V sobotu na sjezdu SPO pan prezident těmto svým miláčkům doporučil spojit se ve volbách do sněmovny s fašizujícím Okamurou. Přitom navrhl tuto koalici zamaskovat jako „s podporou“, aby po příkladu Kalouska podfoukli zákon.

12.2.2017 v 8:12 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
MUDr. Antonín Brzek, psychiatr a sexuolog

Seznam rubrik