Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starostové bez lidovců.

V první polovině tohoto roku se vylíhla „Třetí síla“, dvojkoalice KDU-ČSL + STAN. Nyní tato koalice končí a je to škoda pro všechny.

Projekt dvojkoalice se mi od počátku moc líbil. Měl ambici stát se ve sněmovních volbách prvním nebo druhým subjektem a po volbách příznivě ovlivnit dění v naší zemi. Podle současného nespravedlivého volebního zákona, prosazeného pány Klausem a Zemanem v době opoziční smlouvy, totiž politické subjekty, které nedosáhnou alespoň 10% výsledek, mají podstatně menší počet mandátů, než by získaným hlasům odpovídalo. Proto synergie dvou subjektů by představovala velkou sílu v poslaneckých lavicích. Koalice dvou subjektů však musí dosáhnout nejméně 10%, aby vůbec překročila práh sněmovny.

 

Tato okolnost (desetiprocentní práh) okamžitě vedla politology a novináře ke strašení voličů, že jejich hlasy propadnou, pokud budou volit dvojkoalici. V tom okamžiku jsem si uvědomil, že nikoliv kvalita projektu, ale tento strach z propadnutí hlasu těch opatrných voličů může dvojkoalici pohřbít.

 

Postupně se objevující průzkumy volebních preferencí to jaksi potvrzovaly. Lidovci si

sice stále drželi svých slušných 7-8 procent, ale STAN dosahoval jen 1-2 procenta. Pokud byl respondentům položen dotaz na dvojkoalici, bylo to těsně pod 10%. I když jak lidovci, tak STAN jsou trvale v průzkumech podhodnocováni, ukazovalo se, že  osobnosti STAN v krajích s tradičně nízkou lidoveckou podporou, které měly být jejich baštou, udělali příliš málo pro oslovení občanů.

Volby se blížily, a dvojkoalice se tak dostala do velmi nebezpečné situace. Lidovci si včas uvědomili, že nemohou riskovat politickou sebevraždu obou subjektů. Nezbylo jim, než dvojkoalici odpískat.

Nadále chtěli setrvat na původním projektu spolupráce. Nechtěli nic měnit na dohodnutých podmínkách. Na společných kandidátkách nabízeli kandidátům STANu nadále ty samé pozice, včetně lídrovských, kde je měli přislíbeny původně.

Takže se mělo změnit jediné: Obě seskupení by šla do voleb nadále ve stejné sestavě, ale za situace nezpochybnitelného vstupu do sněmovny.

 

Po tomto kroku se dalo očekávat, že ti, kdo se báli propadu svých hlasů, se nyní rozhodnou společnou kandidátku volit. Já sám bych očekával strmý vzestup jejích preferencí.

Protože jsem byl do společného projektu se Starosty skutečně zamilován, napadlo mě v první chvíli naléhat na jejich předsedu Gazdíka, aby ostatní přesvědčil v tomto inovovaném společném projektu setrvat.

 

Co mně však vyvedlo z omylu, bylo promptní vystoupení významných STANáků Rakušana a Puty v ČT. Jejich slova byla tak dalece nevstřícná, že jsem nakonec usoudil, že bude lépe rozejít se, jak se STAN ostatně vzápětí rozhodl. V tu chvíli jsem pochopil, že STANáci nikdy nebyli ve své většině ochotni v zájmu společného programu opustit vlastní značku ve prospěch značky společné (asi s výjimkou Gazdíka a několika jemu podobných férových chlapů). Že jim většinou šlo jen o to, dostat se do sněmovny na zádech druhých a potom tam dělat svoji vlastní politiku a budovat vlastní značku na úkor té společné.

Obávám se, že STAN zcela pozbyl sebereflexe, ztratil jakoukoliv soudnost. A to právě kolínský starosta Rakušan je pán, kterého Marian Jurečka do poslední chvíle až do nebe vychvaloval jako téměř zázračného společného lídra, a pan hejtman Puta měl nejméně co kritizovat. Byl totiž přes velkou oblibu v kraji pro dvojkoalici jistou přítěží s ohledem na stále neskončené trestní stíhání pro korupci.

 

Takže jsem dnes nakonec rád, že Starostové z projektu odešli. Vzdali možnost do sněmovny spolehlivě  proniknout  na zádech koaličního partnera, a to v počtu, o kterém se jim při samostatné kandidátce může jen zdát. Je to škoda pro nás pro všechny, škoda pro tuto zemi. Mají spoustu rozumných lidí, kteří nám budou ve sněmovně chybět. Škoda, velká škoda.

 

Očekávám, že nyní, když nehrozí propadnutí hlasů, se mnoho původně vystrašených občanů rozhodne přecejen volit samostatnou KDU-ČSL. S ohledem na to, jak se její představitelé po téměř 4 roky ve vládě i ve sněmovně chovali, jsou v dnešní rozhádané politické scéně vlastně jedinou volitelnou stranou, a to prvně i v těch krajích, kde lidovci dosud neměli dostatečnou podporu. Každý, kdo nechce volit autoritářského multimilionáře, který káže vodu a pije víno, a kdo se nechce vracet ke Klausem zplozené servisní zločinecké organizaci ODS, a kdo není ani levičák, doufám dojde k názoru, že lidovci jsou dnes tou nejlepší volbou.

­­­­­­­­­­­­­­­

Autor: Antonín Brzek | středa 2.8.2017 18:00 | karma článku: 10,94 | přečteno: 439x
  • Další články autora

Antonín Brzek

Strany pro straníky, ODS nyní pro všechny?

Po kongresu ODS mě napadlo jediné. Vzpomněl jsem si na slavné heslo OF do voleb r. 1990: „Strany pro straníky, Občanské fórum pro všechny“.

22.1.2020 v 14:22 | Karma: 14,70 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Antonín Brzek

Vivat Drahoš – prezident

Stojíme před druhým kolem druhé přímé prezidentské volby v českých dějinách. Ta minulá nedopadla dobře. Pevně doufám, že to letos napravíme.

20.1.2018 v 18:46 | Karma: 22,34 | Přečteno: 889x | Politika

Antonín Brzek

Máme koho volit

Skutečně, v nadcházejících sněmovních volbách máme koho volit. A nemyslím tím přehršle subjektů, kteří se letos o naše hlasy v mimořádném počtu ucházejí.

8.10.2017 v 19:24 | Karma: 13,30 | Přečteno: 610x | Politika

Antonín Brzek

Na obzoru maskovaná hnědá koalice?

V sobotu na sjezdu SPO pan prezident těmto svým miláčkům doporučil spojit se ve volbách do sněmovny s fašizujícím Okamurou. Přitom navrhl tuto koalici zamaskovat jako „s podporou“, aby po příkladu Kalouska podfoukli zákon.

12.2.2017 v 8:12 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Politika

Antonín Brzek

Dnešní česká pravice

Lídři ODS a TOPky se přetahují o to, kdo z nich má být lídrem na pravici. Stává se jím ale někdo zcela jiný.

5.2.2017 v 13:20 | Karma: 18,48 | Přečteno: 925x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
MUDr. Antonín Brzek, psychiatr a sexuolog

Seznam rubrik