Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mám problém s kritikou papeže Františka a to ze dvou důvodů: jsem křesťanka a navíc věřím, že papež má dobré úmysly. Na rozdíl od autora blogu si myslím, že papež je osobou vysoce politickou a jeho názory jsou brány v potaz. Některá jeho gesta se mě příčí a některá jeho prohlášení mě připomínají "romantická" prohlášení A.Merkelové, dál nevěřím ve změnu islámu v nějakém přijatelném časovém výhledu.

0 0
možnosti

Podle papeže "výzvy koránu k nepřátelství a násilí nejsou jeho podstatou". Obávám se, že právě tohle není pravda. Od Koránu nelze oddělit osobu Proroka Muhammada, a ten pořádal hromadné popravy, loupeživé výpravy a války, vyzýval své souvěrce k boji, dokonce proklínal i nepřátele, které nikdy neviděl. Nejlépe to ilustruje hromadná poprava všech medínských Židů, kterou nechal vykonat v roce 627 a při které nechal useknout hlavu asi sedmi stům osob, pozůstalé ženy a děti prodal jako otroky. Tyto události tvoří s Koránem neoddělitelný kontext a naprosto zásadně se liší od Nového zákona Bible.

Říkáte, že papež "Sebekriticky přiznává, že i křesťané v minulosti nacházeli v bibli motivaci pro některé dnes neobhajitelné násilné činy..."

Problém je v tom, že pro tyto činy těžko někdo nacházel motivaci v Bibli. Vždyť Kristus se i na kříži modlil za své katy, modlil se za své nepřátele a své učedníky vyzýval, aby jednali stejným způsobem. Skoro to vypadá, že papež chce četná selhání katolické církve svalit na Bibli, ve skutečnosti papežové často jednali v dokonalém rozporu s učením Krista, které je zapsáno v Bibli. Ta papežova "sebekritika" mně poněkud připomíná tato Kristova sllova z Matouše: "Běda vám, zákoníci a farizeové, pokrytci! Stavíte náhrobky prorokům, zdobíte pomníky spravedlivých a říkáte: ‚Kdybychom my byli na místě svých otců, neměli bychom podíl na smrti proroků.‘ Tak svědčíte sami proti sobě, že jste synové těch, kdo zabíjeli proroky."

Pokud bych měl nějak stručně a jasně vysvětlit rozdíl mezi Biblí a Koránem, pak ten, kdo se fundamentálně přimkne k Bibli, stane se většinou naprostým pacifistou, stejně fundamentální příklon ke Koránu však vede k nekompromistnímu militarismu. Podle islámu existuje jediná "autentická Boží zvěst" a sice Korán. Všechna ostatní písma o Bohu byla zfalšována. Korán je nejenom zvěstí, ale "přímou Allahovou řečí", jde o doslovný Allahův Zákon, který platí navždy, což značně komplikuje jakoukoli ekumenizaci.

5 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS