Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V průběhu prosince jsem v několika pokračováních právě na tomto portálu psal na téma těchto hodnot, nezaujal jsem.

0 0
možnosti

Ano, křesťanské hodnoty formovaly Evropany asi tak 800 let, někdy i víc - Irsko. Ale ve 20.století Evropané křesťanství horempádem opouštěli: stačí zmínit revoluční marxistické Rusko nebo nacistické Německo. Francouzi horovali pro Rozum už někdy koncem 18.století... Výsledkem je jakýsi amalgám, guláš všemožných hodnot, kde mnoho lidí se hlásí k ateismu, individualismu, scientismu, agnosticismu apod. Všiml jsem si ale, že mnoho lidí, kteří Krista nevyznávají nebo jen vlažně, se hlásí k Lásce bezpodmínečné, kterou zpětně promítají či poznávají v Bohu, ve spirituálním světě, kde vládne Světlo a z něj údajně pocháízejí naše duše. Tady už křesťanství nepotřebujete - stačí řídit se zásadou miluj bližního svého, nečiň druhému, co nechceš , aby tobě bylo činěno. A je to. Nic proti křesťanům - když jsou v Lásce Boží, škodit by neměli.

0 0
možnosti

Sice vim o nekolika fararich, ktere nacisti poslali do koncentraku, jeden byl dokonce prohlasen za svateho kdyz sel do toho kncentraku sam a dobrovolne misto jednoho sveho farnika, ale ze by farare masove zavirali a mucili jsem se zatim nikde nedocet. Ani ze by hlidali pred kostelem kdo do nej chodi.

0 1
možnosti

J20a51n 32R98á52ž

2. 1. 2017 16:51

Dokud se považovalo za základ evropských hodnot na kterých stojí naše civilizace Desatero, vyvíjela se euroatlantická civilizace správným směrem. Jakmile se Desatero začalo relativizovat, vývoj nabral vždy velmi nebezpečný směr.

0 0
možnosti

Takéto vidím tak jak píšete, naše kořeny jsou odstraňované. Když na tom byla Francie za 100 leté války špatně, sv.Jana z Arku vedla všechny bojovníky k mravnosti a Bohu - ke svaté zpovědi a zřeknutí se zlého. Není jiné cesty nejen do nebe ale také pro pokračování života národů.

1 0
možnosti

Každá civilizace je natolik silná, nakolik považuje sama sebe za nadřazenou. Teoretizovat o tom můžeme, ale pokud přistoupíme na to, že to je relativní, pak neexistuje důvod na civilizačních hodnotách trvat.

2 1
možnosti

J94a73n 94R92á67ž

2. 1. 2017 16:55

Respekt k mravním hodnotám, vytvotenými křesťanskou naukou, bylo to, co dělalo naši civilizaci nadřazenou a tedy i nejmocnější.

0 0
možnosti

Mam trochu Problem. Porad zde nekdo pise o Ceskych, Evropskych nebo krestanskych hodnotach. Problem je, ze mi jeste nikdo nedokazal vysvetlit co to je.

Treba u tech ceskych. je to veproknedlozelo a pivo? To maji v Bavorsku take. Prtazska sunka, takovou maji po cele evrope a i lepsi.

0 3
možnosti

Musím nesouhlasit. Západní hodnoty lze snadno rozpoznat. Nejlépe porovnáním s arabskou nebo ruskou mentalitou.

2 0
možnosti

Děkuji za zajímavé téma!

Skoro bych byl dal karmu, ale mrzí mne Váš pohled na Váchu, o kterém píšete, že je proti evoluci. Myslím, že se v tom mýlíte. Vácha přednáší na lékařské fakultě na Karlově universitě etiku a pokud vím, je stoupencem moderní evoluční teorie ve světě stvořeném Stvořitelem.

Návrat ke kořenům je komplikován současným vývojem katolické teologie, která dosud stála převážně na tomismu a nyní se dostává do střetu s teologií budovanou na fenomenologii. Ano, tomu my obyčejní nerozumíme. Samozřejmě. My bychom měli nechat hádat se teology a sami bychom měli následovat P.P. Františka a navrátit se k Ježíši Kristu, k Jeho prosté teologii postavené na Pravdě, Lásce, Svobodě a Spravedlnosti.

:-)

4 0
možnosti

Já Váchu nekritizuji, ale jeho knížku doporučuji. Brzek

0 0
možnosti
Foto

Křesťanskéhodnoty mají v sobě i ateisté, je to soubor postojů k životu, k zákonům, kevztahům mužů a žen... A jakmile tohle zrušíme tak, rušíme světskoupluralitní demokracii a tím bouráme základy Evropy.

6 1
možnosti

Jenže ateisté mají svůj postoj k životu, zákonům, Pravdě, Lásce, Svobodě, Spravedlnosti... bez úcty ke Stvořiteli. Mají ty křesťanské hodnoty jaksi vyčáchlé, že?

1 4
možnosti
Foto

RvRvRvRv Křesťanství se šířilo slovem pomocí misí. Trvalo 300 let než se stalo náboženstvím, které je povoleným. Jeho šíření nebylo možné zabránit přibíjením prvních křesťanů na kříž, jejich upalování, kamenováním. Bylo to náboženství barbarů a ti jej dobrovoně přjímali. Ať to byli Langobardové, Frankové i Češi. I potom dál se šířilo pomocí misonářů. Například jedním z nich byl i sv. Vojtěch, který byl Prusy zavražděn a to byli Slované. Kdežto Islám se šířil násilím a za sto let vytvořil říši od Mauretánie až po řeku Gangu. Dobyl i část Evropy a od svého vzniku se pokoušel dobýt celou Evropu. Ta se mu výdy dokázala zatím ubránit.

1 1
možnosti
Foto

Trochu mi v tom výčtu chybí, že jsme původně byli pohani...

a taky, že se ubíráme kam?...

http://alka-fejetony.blog.cz/1701/kourit-a-mlsat-se-nebude-udavat-jo

0 1
možnosti
Foto

Byli jsem pohané a v roce 845 došlo v dějinách christianizace Evropy neobyvklé události nemající v dějinách Evropy obdoby a to k té, že celý kmen Čechů reprezentovaný 14 knížaty se v Řezně nechal dobrovolně, bez donucení pokřtít a tím se kmen Čechů jednoznačně přihlásil k západnímu křesťanství a k západní kultuře, kterou stále sdíli.

3 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
MUDr. Antonín Brzek, psychiatr a sexuolog

Seznam rubrik